În termeni generali educația financiară presupune conștientizarea veniturilor și cheltuielilor personale, monitorizarea acestora și gestionarea eficientă a resurselor financiare în relație cu nevoile.
Trebuie să știi că educația financiară este un proces continuu de învățare, fie că este vorba de diferitele instrumente financiare sau de conceptele de economii și investiți. Iar scopul final al acesteia este atingerea prosperității pe termen lung.
Prin intermediul educației financiare perspectiva asupra banilor se schimbă de la o povară la o formă de libertate.
Educația financiară este disciplina ce te învață modul în care funcționează banii, cum îi poți gestiona eficient și cum să-ți crești veniturile prin investiții. Odată cu educația financiară apare și conceptul de planificare financiară, astfel înveți cum ar trebui să economisești, cum și când să te îndatorezi, precum și cum să-ți investești economiile.
Când vine vorba de educația financiară în România, statisticile nu sunt foarte pozitive. La acest capitol, România ocupă ultimul loc în Europa. Conform unui alt studiu, 1 din 5 români are o înțelegere medie a produselor financiare comparativ cu ponderea globală de 1 din 3 oameni.
Rata de educație financiară a românilor este de 21%, în timp ce media europenă atinge 52%, iar țările nordice ajung chiar la 65%. Alături de această statistică există și faptul că 1 din 3 români se află sub riscul sărăciei sau excluziunii sociale.
Aceste statistici ne arată că există o legătură strânsă între gradul de educație financiară în rândul locuitorilor unei țări și bunăstarea monetară pe care țara o are.
Suntem înconjurați de aspectul financiar și nevoia de a gestiona veniturile pe care le avem aproape zilnic, deci este firesc să acorzi importanță educației tale financiare. În continuare vom prezenta câteva motive pentru care este esențial să acorzi atenție educației tale financiare:
În cele din urmă educația financiară este o investițe în tine și în viitorul tău, care te va ajuta pe tot parcursul vieții tale. Din momemntul în care ai învățat conceptele financiare de bază le vei putea aplica toată viața, și vei scăpa de impresia că instituțiile și oamenii cu care interacționezi profită de banii tăi.
Odată cu educația financiară vei beneficia și de securitate financiară. Acest lucru înseamnă că vei știi cum să folosești informațiile din jurul tău pentru a-ți administra banii în mod chibzuit.
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.
Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.
💬 Alătură-te conversației
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.