Bursa de Valori București (BVB) a reușit să se remarce în lumea financiară în anul 2023, devenind singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri globale. Oferta publică inițială (IPO) impresionantă de 2 miliarde de dolari a companiei Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în ceea ce privește valoarea ofertelor înregistrate în primele 3 trimestre ale anului.
Competiția pentru atragerea companiilor listate pe burse s-a intensificat la nivel mondial în acest an, însă BVB a reușit să se impună. Cea mai mare IPO a anului, în valoare de 5,2 miliarde de dolari, a fost realizată de compania britanică Arm și listată pe NASDAQ din SUA. Cu toate acestea, oferta Hidroelectrica a confirmat poziția BVB pe harta financiară globală.
Piața de capital din România a câștigat o vizibilitate remarcabilă, atrăgând atenția atât a investitorilor internaționali, cât și a celor locali. La finalul primelor 9 luni ale anului, numărul investitorilor activi pe piața de capital românească a atins un nou maxim istoric, ajungând la 168.000, triplu față de cifra înregistrată acum cinci ani.
Radu Hanga, Președintele BVB, a subliniat: "Piata de capital din Romania a devenit tot mai vizibila in randul investitorilor internationali. Am observat o crestere a reprezentantivitatii companiilor romanesti in componenta indicilor FTSE Russell si MSCI. La nivelul vizibilitatii, societatile listate la BVB si indicii BVB apar in datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare și suntem în discuții pentru a largi acest orizont astfel încât investitorii internaționali să aibă acces facil la datele privind companiile romanesti."
De asemenea, Adrian Tănase, CEO BVB, a adăugat: "Ca operator de piață și sistem, BVB a beneficiat pe deplin de strategia de dezvoltare derulată în ultimii ani. Numărul acționarilor emitentului BVB a depășit 5.000, reprezentând o triplare față de nivelul de acum cinci ani. Actiunile BVB au înregistrat o creștere de 100% în primele 10 luni ale anului, incluzând și dividendele."
Cu privire la perspectivele internaționale, oferta Hidroelectrica a plasat România pe harta investițiilor globale. Succesul acestei IPO-uri, cea mai mare din istoria BVB, cu listarea exclusivă pe bursa românească, a demonstrat puterea comunității de investitori, atât instituționali, cât și individuali.
Pe lângă realizările remarcabile în ceea ce privește IPO-urile, valoarea totală a tranzacțiilor pe toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a BVB a înregistrat un record absolut la finalul primelor 10 luni ale anului, depășind 29,4 miliarde de lei, echivalentul a 5,9 miliarde de euro. Lichiditatea medie zilnică a ajuns la 141 milioane de lei, echivalentul a 28,5 milioane de euro, iar numărul tranzacțiilor a depășit 1,45 milioane de tranzacții.
Indicele BET al BVB a încheiat luna octombrie la 14.218 puncte, cu un avans de 21,9% de la începutul anului. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a înregistrat o creștere de 29,4% în primele 10 luni ale anului.
În concluzie, Bursa de Valori București a reușit să atragă atenția investitorilor și să-și consolideze poziția pe piața financiară globală, cu oferta Hidroelectrica marcând un punct de referință în evoluția sa. Aceste realizări subliniază potențialul și creșterea semnificativă a pieței de capital din România.
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.
Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.
💬 Alătură-te conversației
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.