Consumatorii din zona euro au devenit mai pesimiști cu privire la inflație, temându-se că presiunile asupra prețurilor vor rămâne puternice pentru următorii ani, în ciuda faptului că acestea s-au atenuat în mare parte în ultimele șase luni.
Banca Centrală Europeană a declarat joi că ultimul său sondaj lunar privind consumatorii a arătat că așteptările lor pentru inflația anului viitor și a următorilor trei ani au crescut în martie, depășind ținta băncii centrale de 2 la sută, după patru luni de scăderi în general.
Cei intervievați se așteaptă acum ca inflația în zona euro să fie de 5 la sută într-un an, în creștere de la 4,6 la sută în același sondaj cu o lună în urmă. În trei ani, ei se așteaptă ca inflația să fie de 2,9 la sută, o creștere de la 2,4 la sută în sondajul anterior.
Dacă oamenii se așteaptă ca presiunile asupra prețurilor să rămână ridicate pentru o perioadă mai lungă, aceștia sunt mai predispuși să ceară salarii mai mari și să accepte prețuri mai mari, alimentând astfel inflația.
Majorarea așteptărilor de inflație este probabil să îngrijoreze factorii de decizie, făcând mai probabilă creșterea ulterioară a ratelor dobânzilor. BCE a majorat deja ratele de șapte ori de la vară pentru a combate cea mai mare creștere a inflației pentru o generație, lăsând rata depozitului de referință la 3,25 la sută.
Deși oficialii BCE consideră că așteptările consumatorilor privind inflația tind să fie puternic influențate de creșterea prețurilor istorice și pot fi mai volatile decât cele ale investitorilor sau analiștilor, economiștii cred că sondajul din martie va crește șansele de majorări ulterioare ale costurilor de împrumut. "Atâta timp cât inflația, creșterea salariilor și așteptările de inflație rămân ridicate și persistente, BCE va tinde să fie mai precaută", a declarat Frederik Ducrozet, șeful departamentului de cercetare macroeconomică la Pictet Wealth Management. "Principala justificare ar fi că riscul de a exagera este mai mic decât riscul de a face prea puțin."
Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.
Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.