Tesla va chema înapoi 53.822 de vehicule cu funcția self-driving integrată. Aceasta a fost programată intenționat pentru a încetini la semnele de STOP, în anumite scenarii, în loc să oprească, așa cum este vehiculat în Codul Rutier.
Printre vehiculele vizate se regăsesc Model S, X, 3 și Y, autoturisme care au implementată versiunea beta a sistemului “full self-driving”. Această opțiune a fost, de la bun început, una extrem de controversată, deoarece presupune ca, într-o bună zi, vehiculele Tesla să fie capabile să conducă în mod “full auto”.
Totuși, tehnologia este departe de a fi una ideală. În general, mașinile Tesla cu această tehnologie respectă regulile de trafic, precum încadrarea pe benzi și oprirea la semafor. Cu toate acestea, reprezentanții companiei au susținut, în nenumărate rânduri, faptul că activarea modului “self driving” presupune menținerea atenției, astfel încât șoferul să poată prelua controlul oricând.
Încă de la introducerea acestei opțiuni (octombrie 2020), mașinile Tesla reușeau să traverseze foarte lent intersecțiile cu STOP, fără să oprească. Recent, Tesla va trebui să oprească această funcție, în urma unor întâlniri cu autoritatea din S.U.A. ce reglementează vehiculele motorizate și siguranța traficului (National Highway Traffic Safety Administration).
NHTSA a susținut faptul că este interzis producătorilor de mașini să vândă vehicule cu defecte ce supun la risc siguranța în trafic. De aceea, mașinile Tesla vor primi, în curând un update care va dezactiva funcția “rolling stop”.
Șoferii nu vor fi nevoiți să meargă cu mașinile în service, update-ul realizându-se automat.
Funcția cu pricina, numită generic “rolling stop”, oferea vehiculelor posibilitatea de a trece prin intersecțiile cu STOP cu maxim 9 km/h, în anumite condiții. Printre acestea regăsim următoarele:
Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, mașinile setate pe pilot automat, vor merge cu o viteză de până la 9km/h, fără a respecta regulile de circulație prevăzute pentru intersecțiile marcate cu STOP.
Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.
Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.