Investiții în Fondurile Index: Ce trebuie să știi

Fondurile index au costuri reduse, sunt ușor de gestionat și sunt incredibil de populare printre investitori. Dar cum funcționează acestea?

Ce este un Index Fund sau un Fond de Indice Bursier?

Un index fund (fond de indice bursier) este un fond mutual de investiții sau un ETF (Exchange Traded Fund) care urmărește evoluția unui indice bursier sau a unui coș de indici,cu scopul de a corela performanța indicelui de referință respectiv cât mai strâns posibil. 

Scopul principal al unui Index Fund este de a simplifică învestitul, astfel încât clientul ecumpara un singur produs (fondul index) și nu este nevoit de cumpere toate acțiunile individuale care alcătuiesc acel indice.

S&P 500 este probabil cel mai cunoscut indice, dar există indici – și fonduri de indici – pentru aproape fiecare strategie de piață și de investiții la care vă puteți gândi. 

Prin cumpărarea unui fond de indici, veți avea expunere asupra mai multor companii din diferite industrii și zone geografice, la costuri scăzute. Unele fonduri de indici oferă expunere la mii de active într-un singur fond, ceea ce ajută la reducerea riscului global printr-o diversificare largă. Investind în mai multe fonduri ce urmăresc diferiți indici, puteți construi un portofoliu care se potrivește cu alocarea de active dorită. De exemplu, este posibil să puneți 60% din bani în fondurile indicilor bursieri și 40% în fondurile indicilor de obligațiuni.

Avantajele fondurilor de indici

Avantajul cel mai evident al fondurilor de indici este că acestea au bătut în mod constant alte tipuri de fonduri în ceea ce privește randamentul total.

Un motiv major este că acestea au, în general, taxe de gestionare mult mai mici decât alte fonduri, deoarece acestea sunt gestionate pasiv. În loc să aveți un manager de tranzacționare și o echipă de cercetare ce analizează piața și face recomandări, portofoliul fondului de indici doar copiază indicele său desemnat.

Fondurile de indici păstrează investițiile până când indicele în sine se modifică (ceea ce nu se întâmplă foarte des), astfel încât acestea au și costuri de tranzacție mai mici. Aceste costuri mai mici pot face o mare diferență în randamentele dumneavoastră, mai ales pe termen lung. Fondurile de indici costă adesea mai puțin de un procent. 0,2% -0,5% este tipic, unele companii oferind chiar și raporturi de cheltuieli de 0,05% sau mai puțin. În comparație, fondurile gestionate activ au de obicei costuri mult mai mari, de 1% până la 2,5%.

Dezavantajele fondurilor de indici

Nici o investiție nu este perfectă, și acest lucru se aplică și în cazul fondurilor index. Un dezavantaj constă în însăși natura lor: Un portofoliu care crește cu indicele său, va scădea odată cu indicele său. Dacă aveți un fond care urmărește S&P 500, de exemplu, veți avea succes atunci când piața se va descurcă bine, dar veți fi complet vulnerabil atunci când piața scade. În schimb, cu un fond gestionat în mod activ, administratorul fondului ar putea simți o corecție a pieței venind și ar putea ajusta sau chiar lichidă pozițiile portofoliului pentru a-l tampona.

Este ușor să vă agitați cu privire la taxele fondurilor gestionate în mod activ, dar uneori, un bun manager de investiții nu doar poate proteja un portofoliu, ci poate chiar să se descurce mai bine decât piața. Cu toate acestea, puțini manageri au fost capabili să facă acest lucru în mod consecvent, an după an.

Pe de altă parte, diversificarea produsă de un index fund are dezavantajele ei.. Coșul larg de acțiuni dintr-un fond de indici poate fi tras în jos de companii ce subperformează, în comparație cu un portofoliu atent selecționat.

Care sunt cele mai populare fonduri index disponibile în România?

Deși există numeroase opțiuni disponibile, am compilat o listă cu cele mai căutate index funds din România:

Certinvest Bet-Fi Index –Lansat în anul 2010, acest fond mutual urmărește structura indicelui BET-FI. Investițiile în acest fond oferă expunere la acțiunile celor 5 societăți de investiții financiare (SIF-uri) și ale Fondului Proprietatea.

Certinvest XT Index – acest fond urmărește structura indicelui BET-XT și investește în cele mai lichide 25 de companii listate la Bursa de Valori București

Certinvest BET Index – urmărește indicele principal al Bursei și are la bază dispersia riscului. Fondul investește în cele mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, corelându-şi structura în proporţie de minimum 90% cu cea a indicelui BET.

ETF BET Tradeville – acest fond urmărește structura indicelui BET și este singurul ETF din România care este listat la BVB.

BT Index România ROTX – fond de acțiuni, administrat de BT Asset Management și care urmărește structura indicelui ROTX, indice similar indicelui BET, urmărind variațiile celor mai lichide acțiuni listate la BVB.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre indici bursieri, nu rata cursul exclusiv oferit de XTB! Cele 9 video-uri îți oferă o privire detaliată asupra definirii, componenței și modului de funcționare al fiecărui indice, precum și tehnici esențiale de tranzacționare.

Fonduri Index Internaționale

Când vine vorba de fonduri index internaționale, opțiunile pe care investitorii le au la îndemână sunt mult mai numeroase. Mai jos trecem în revista câteva din cele mai populare fonduri index globale:

Vanguard S&P 500 ETF (VOO) – după cum sugerează și numele, acest fond urmărește performanță indicelui S&P 500 și reprezintă unul dintre cele mai mari fonduri din lume, având sub management peste câteva sute de miliarde de dolari.

Vanguard Russell 2000 ETF (VTWO) – este un fond tranzacționat la bursă care urmărește performanța indicelui Russell 2000.

ETF-ul Vanguard Russell 2000 este o investiție diversificată, cu costuri reduse, în companii americane de dimensiuni mici, care nu sunt incluse în indicele S&P 500.

Schwab Emerging Markets Equity ETF – acest fond urmărește evoluția indicelui FTSE Emerging Index și este destinat investitorilor care vor expunere la piețe emergente precum China, India, Taiwan sau Brazilia.

Invesco QQQ Trust ETF (QQQ) – fiind unul din cei mai cunoscuți indici, NASDAQ-100 urmărește performanță a celor mai mari 100 de companii din Statele Unite, cu excepția celor din domeniul financial. Acest fond este dedicat celor ce vor să investească în companii solide care în mod istoric au avut o creștere mai accelerată.

Vanguard Real Estate ETF (VNQ) – acest EFT va oferă oportunitatea să investestiți în companii imobiliare, titluri garantate cu ipoteci și alte active legate de industria imobiliară. Fondul are o rată scăzută a cheltuielilor de doar 0,12%.

Fondurile index se bucură de o popularitate imensă deoarece reprezintă unul dintre cele mai simple vehicule de investiții atât pentru începători, dar și pentru investitorii cu mai multă experiență. Dacă ești la începutul carierei de investitor și îți este greu să alegi un număr de acțiuni în care să investești, sau pur și simplu nu ai timp să studiezi piață, fondurile index pot fi un prim pas excelent.

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    💬 Alătură-te conversației

    Thank you! Your submission has been received!
    Oops! Something went wrong while submitting the form.
    Comentarii
    --
    Nume
    2 days ago

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.

    RaspundeSterge
    Nume
    2 days ago

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.

    ReplySterge
    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont