Ce acțiuni să cumpăr? În ce companii să investesc? Cum identific companiile cu potențial? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îi macină pe majoritatea investitorilor la început de drum.
Unii specialiști spun că cele mai bune acțiuni sunt cele care plătesc dividende, în timp ce alțîi spun că ar trebui să cumpărați acțiuni ale companiilor în care credeți și pe care doriți să le susțineți pe termen lung.
În realitate, întrebările de mai sus nu au un răspuns corect, deoarece strategia de investiții depinde de obiectivele și circumstanțele personale ale fiecărui investitor.
În acest articol vom analiza câteva practici și criterii care va pot ghida în alegerea acțiunilor pe care să le cumpărați și vă vom oferi câteva sfaturi de bază care vă vor ajuta să începeți cu dreptul.
Un avantaj competitiv este ceva care permite unei firme să producă bunuri sau servicii mai bune sau mai ieftine decât concurenții săi, rezultând în profituri mai mari și eventual într-o poziție dominantă pe piață.
Există mai multe tipuri de avantaje competitive, cele mai comune incluzând lucruri precum un brand puternic, economii de scară sau un brevet. Avantajele competitive creează o valoare mai mare pentru companii și acționarii acestora. Cu cât un avantaj competitiv durează mai mult, cu atât este mai greu pentru concurenți să-l neutralizeze.
Când vreți să investiți la bursă, este important să căutați companii care au un avantaj competitiv întrucât acestea vor avea o profitabilitate mai mare, lucru care va avea un impact pozitiv asupra prețului acțiunilor.
Un alt criteriu important care trebuie luat în calcul este rata de creștere a companiei. Dacă veniturile, profiturile și alți indicatori cheie au avut o creștere constantanta de la an la an, asta poate sugera că acea companie se descurcă foarte bine și ar putea avea un viitor de success.
Totuși, performanța trecută nu garantează rezultatele viitoare, așa că este important să luăm în considerare și cum se descurcă compania în prezent dar și potențiale riscuri ce pot surveni în viitorul apropiat.
De asemenea, înainte să investim trebuie să ne asigurăm că respectiva companie are o sănătate financiară bună și nu are multe datorii. Prea multe datorii ar putea indica faptul că acea companie poate avea dificultați de creștere în viitor și ar putea avea mai multe șanse de a întâmpina probleme financiare.
Principalele semnale de alarmă pe care trebuie să le urmăriți sunt lucruri precum scăderea veniturilor, creșterea datoriilor sau scăderea marjelor de profit. Că investitor, este important să știi să citești și să evaluezi bilanţul unei companii.
Companiile listate la bursă de valori sunt obligate să publice rapoarte anuale de activitate, unde prezintă ultimele rezultatele financiare în detaliu, dar și alte informații esențiale despre activitatea companiei. Aceste informații se pot găsi pe siteul companiei și e indicat să le citim în detaliu înainte de a face orice investiție.
Într-un articol recent am discutat strategia de “value investing” care implică identificarea acțiuniulior care se tranzacționează la un preț mai mic decât valoarea intrinsecă a companiei.
De exemplu, să presupunem că după cercetări intense credeți că acțiunile unei companii valorează 100 USD per acțiune. Cu toate acestea, acțiunile companiei se tranzacționează în prezent la 75 USD per acțiune. Asta înseamnă că prețul acțiunilor este subevaluat și poate reprezenta o oportunitate de intestitii.
Desigur, trebuie să fii atent când încerci să evaluezi o companie. Este ușor să faci greșeli și chiar și investitorii profesioniști mai trag concluzii greșite.
Potențialul de creștere al unei companii este un alt factor important care trebuie luat în calcul atunci când încercați să alegeți acțiuni cu potențial.
Există mai multe moduri de a măsura potențialul de creștere al unei firme, dar cei mai comuni indicatori sunt creșterea veniturilor sau a cotei de piață.
Un alt aspect important de luat în considerare este potențialul de creștere al industriei în care acea companie operează. Ideal ar fi să investești într-o industrie care este în continuă creștere și unde există cerere puternică.
Pentru a începe, cercetați diferite industrii și analizăți potențialul lor general de creștere. Apoi, restrângeți lista la câteva industrii care vă interesează. Cercetați companiile individuale din acele industrii. Acordând atenție tendințelor consumatorilor și analizând atent piața, puteți ajunge să investiți în companii ce vor acapara anumite industrii.
Câteva exemple de industrii care răspund cererii consumatorilor sunt:
Acestea sunt doar câteva exemple, dar multe alte industrii sunt în creștere și au o cerere puternică. Acest lucru nu înseamnă doar să urmăriți mulțimea, ci să înțelegeți ce ar cere lumea cu 5-10 ani înainte că restul pieței să prindă.
Un management puternic este esențial pentru successul unei companii întrucât acești indivizi sunt responsabili pentru majoritatea deciziile strategice.
Înainte de a investi este important să ne asigurăm că echipa de management este onestă și competentă. Acest lucru ar trebui să fie destul de simplu de făcut prin câteva căutări pe Google. Dacă cei de la conducere au mai lucrat pentru alte companii, vezi care a fost contribuția lor și ce obiective au atins.
De asemenea, nu trebuie să ingoram nici potențialele semnale de alarmă, cum ar fi scandaluri, procese sau acuzațîi penale.
Analiștii financiari sunt profesioniști care studiază companiile și își expun părerea în privința anumitor investiții. Dacă majoritatea analiștilor recomandă cumpărarea unei anumite acțiuni, probabil că merită să aruncăm o privire mai atentă.
Cu toate acestea, doar pentru că un analist recomandă o acțiune, nu înseamnă că ar trebui să investim orbește.
Alegerea unei companii în care să investim este un proces destul de lung și necesită mult studiu. Chiar dacă nimeni nu are un glob de cristal care să prezică ce acțiuni vor crește sau scădea în viitor, unele principii de baza cum sunt cele menționate mai sus ne pot face alegerea mai ușoară. Nu uitați să va faceți propria cercetare și să nu investiți niciodată mai mulți bani decât vă simțiți confortabil să pierdeți.
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.
Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.