În lumea investitorilor, FAANG este un acronim care se referă la 5 cele mai mari companii de tehnologie listate la bursa: Facebook (FB), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Netflix (NFLX) si Google (GOOG).
Aceste cinci companii reprezinta aproximativ 15% din indicele bursier S&P 500 iar datorită dimensiunii și influenței lor, pot juca un rol supradimensionat în randamentele pieței mai largi. Datorită acestui fapt, acțiunile FAANG primesc foarte multă atenție din partea investitorilor, chiar dacă aceștia nu investesc direct în ele.
Acțiunile acestor companii au avut o creștere impresionantă în ultimii ani, dând randamente mai bune decat cei mai populari indici bursieri.
Compania a devenit publică în 2012, la opt ani de la înființare, și a devenit cea mai mare platformă de socializare din lume. Începând din 2019, Facebook are peste 2 miliarde de utilizatori activi. Și-a extins produsele prin achiziții precum Instagram, Oculus VR, WhatsApp și multe altele.
În timp ce oferta publică inițială a Facebook a fost o dezamăgire pentru unii, iar compania s-a confruntat cu diferite critici asupra practicilor sale de confidențialitate, prețul acțiunilor companiei a înregistrat o creștere a valorii de-a lungul anilor, aceasta triplandu-se de la începutul lui 2016 până în prezent.
Compania și-a început activitatea vânzând cărți online în 1995 iar în prezent a ajuns sa fie cel mai mare magazin online din lume. Pe lângă faptul că a ajuns să domine sectorul comerțului cu amănuntul, Amazon este lider în soluții de cloud computing prin intermediul diviziei sale Amazon Web Services (AWS).
Un veteran al grupului FAANG, Apple are o istorie care începe cu apariția computerului personal în anii 1970 și 1980. Acum, compania produce în continuare computere, dar câștigă, de asemenea, aproape mai mult de jumătate din banii săi din vânzările de smartphone-uri. De asemenea, Apple mai generează venituri din aplicații, streaming de muzică și filme, stocare în cloud și ceasuri inteligente. Pretul actiunilor Apple a crescut de 10 ori de la sfarsitul anului 2010 până în prezent.
Apple se pregateste sa lanseze o masina electrica în viitorul apropiat, iar aceasta miscare este preconizată să aibă un impact pozitiv asupra prețului acțiunilor companiei.
Netflix s-a listat la bursa în 2002 oferind un serviciu de abonament pentru a închiria DVD-uri prin poștă. A trecut treptat la streaming de filme și apoi a introdus conținut original. Acum are peste 208 de milioane de abonați care sunt dispuși să plătească între $8,99 și $15,99 pe lună pentru serviciul său de streaming.
Deși capitalizarea sa de piață este mai mică decât a celorlalte companii din FAANG, Netflix s-a bucurat de o creștere rapidă a abonaților mai ales în perioada pandemiei și a ajuns una dintre cele mai influente companii de pe Wall Street.
Google este cel mai mare motor de căutare din lume, bucurandu-se de mai mult de 90% din tot volumul de căutări de pe internet. Deși Google și-a început activitatea ca un simplu motor de căutare, de-a lungul anilor a dezvoltat și achiziționat diferite produse și servicii precum Gmail, YouTube sau Android care se bucura de un număr imens de utilizatori.
În 2015 a luat naștere, Alphabet, compania-mamă a Google și a altor subsidiare care aparțineau Google.
În prezent, compania s-a extins și ca producător de smartphone-uri și are o gamă largă de investiții în orice, de la tehnologia automobilelor cu conducere automată, la orașe inteligente, până la biotehnologie prin brațul său de venture capital, GV.
Fiind unul din liderii de piață din domeniul tehnologie, acțiunile Alphabet s-au bucurat de o creștere impresionantă în ultimul deceniu, prețul unei acțiuni ajungand la peste $2300.
Fiecare companie FAANG este listată la NASDAQ, astfel încât achiziționarea acțiunilor este un proces simplu pentru majoritatea investitorilor. Cea mai ușoară cale este printr-un cont de brokeraj online la companii precum eToro, E-Trade, Fidelity, TD Ameritrade sau Robinhood.
Merită remarcat faptul că acțiunile FAANG nu sunt ieftine. O parte din Google, de exemplu, se vinde cu mult peste $2.000 USD, iar Amazon s-a tranzacționat la peste $3000 în cea mai mare parte a anului 2020.
Dacă prețul acestor acțiuni este prea mare sau preferați să nu dețineți acțiuni individuale ale companiilor, puteți obține expunere la acestea prin multe fonduri mutuale și ETF-uri. Orice fond index care urmărește piața de valori S&P 500 va avea cel mai probabil dețineri în acțiuni FAANG. Fondurile cu capitalizare mare și fondurile axate pe industriile tehnologice și de comunicații va vor aduce o expunere similară.
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.
Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.