Lumea investițiilor este una destul de complexă. Totuși, există anumite principii care odată implementate te pot ajuta sa îți construiești un portofoliu de succes.
În acest articol m-am gândit să îți ofer câteva sfaturi culese de la cei mai de seamă investitori. Toate acestea sunt principiile care au stat la baza strângerii unor averi considerabile. În principiu, ele au fost culese din diferite interviuri ale milionarilor și din cărți de educație financiară. Hai să începem!
Aici nu vorbim despre un lucru universal. Ideea de bază este să înțelegi diferențele dintre anumite niveluri de risc. De obicei, un nivel mai mare de risc este asociat cu câștiguri potențiale mai mari. În aceeași ordine de idei, o investiție mai puțin riscantă aduce câștiguri mai mici.
Tot ce trebuie să faci este să investești în funcție de nivelul de risc pe care ți-l permiți. Atât din punct de vedere al sentimentelor, cât și în ceea ce privește fondurile. Un risc prea mare îți poate crea o senzație de frică, ceea ce te poate face să ieși mai repede din piața investițiilor. Astfel, pierzi potențialul câștig pe termen lung.
În orice caz, aproape fiecare investiție este supusă volatilității. Dacă înveți să o gestionezi, totul se întoarce în favoarea ta.
Să începem cu începutul. În domeniul investițiilor există o mulțime de active pe care să te bazezi. Printre activele clasice regăsim imobiliarele și acțiunile. Pe lângă acestea, avem și active mai speciale, la care poți apela în funcție de planul tău de investiții. Aici intră criptomonedele, metalele prețioase sau chiar propria firmă.
Piața va suferi întotdeauna fluctuații. Deținând câte o părticică din această piață, poți minimiza efectele negative ale acestei schimbări.
Banii sunt o energie. Știm și de la chimie că nimic nu se pierde, ci totul se transformă. Astfel, banii nu se pierd niciodată, ci doar se mută dintr-o parte în alta. De exemplu, dacă mașinile electrice vor domina piața, “energia” combustibililor fosili se poate muta către industria electrică.
Nu toată lumea are norocul să dea lovitura cu o criptomonedă și să-și înmulțească banii de 1000 de ori. Cei mai mulți investitori au ajuns milionari datorită disciplinei și perseverenței, nu datorită norocului.
După cum am discutat și în articolul despre dobânda compusă, încearcă să ții timpul de partea ta. Valoarea activelor tale poate crește înzecit dacă ai răbdare să le păstrezi suficient timp. Dacă ai o inteligență emoțională scăzută, te panichezi și vinzi tot, ai pierdut lupta cu timpul.
Acest sfat este destinat, în principiu, celor noi în domeniul investițiilor. Deși auzim deseori că oricine poate să investească, majoritatea milionarilor au pornit de la zero. Ei au știut de la bun început că timpul înseamnă bani și că este nevoie de muncă în plus pentru a ajunge sus.
În primul rând, nu ai ce economisi dacă venitul tău abia îți acoperă cheltuielile strict necesare. Pentru a putea investi, va trebui ori să limitezi și mai mult cheltuielile, ori să obții venituri și din alte surse. Aici se cunoaște diferența dintre cei care ajung milionari și cei care trăiesc de pe o lună pe alta.
În plus, mai multe surse de venit aduc stabilitate. Un job part-time ca student, o bursă, puțin Uber, review-uri la cărți, orice. Va fi doar ceva temporar care te va ajuta să-ți clădești un viitor mai bun.
Atrage în jurul tău oameni de valoare, de la care ai ce învăța.
Știm cu toții că nimeni nu ne învață educație financiară în școală. Odată ce te interesezi de acest subiect, ești deja cu un pas înaintea multora. Și de la cine să înveți? De la oameni care au succes și care îți pot oferi sfaturi valoroase despre bani.
În ceea ce privește efectul de turmă, am observat ceva în ultimul timp. Din ce în ce mai multă lume își face credit pentru a crea aparența că are bani. Asta ne învață societatea, din păcate.
Tu nu fi ca ei! Creează-ți un viitor mai bun investindu-ți banii cu cap și făcând alegerile corecte. Uite aici un scurt videoclip în care ne este prezentată o întâmplare legată de niște alegeri pripite :).
Să fii disciplinat înseamnă să iei decizii pentru care persoana ta din viitor îți va fi recunoscătoare. Astfel, de fiecare dată când vrei să faci ceva, gândește-te: voi fi, peste 5 ani, mulțumit de ce am făcut azi?
Principiul disciplinei le înglobează, într-o oarecare măsură, pe toate celelalte 5 principii de mai sus. Investește la bursă (sau în orice alt activ), cumpără niște acțiuni, interesează-te, economisește și înțelege riscul. Ținând cont de toate aceste lucruri, peste câțiva ani vei culege roadele muncii tale.
Mulțumim că ai rămas cu noi până la final! Și nu uita: fii disciplinat și vei ajunge sus!
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.
Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.
💬 Alătură-te conversației
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra.