Chiar dacă nu există nicio investiție complet „rezistentă la recesiune”, unele tipuri de acțiuni, fonduri și strategii ar putea ajuta portofoliul dvs. să facă față mai bine unei crize economice. În articolul de mai jos vom explica ce înseamnă o perioadă de recesiune și ne vom uita la câteva din cele mai populare metode de optimizare a investițiilor la bursă.
O recesiune este definită ca o perioadă de declin economic temporar în care comerțul și activitatea industrială sunt reduse, identificată în general printr-o scădere a PIB-ului în două trimestre succesive.
În timpul unei recesiuni, economia se contractă, oamenii își pierd locurile de muncă, companiile realizează mai puține vânzări iar producția economică a țării scade considerabil. Atunci când are loc o recesiune sau o încetinire economică, piețele devin volatile, determinând investitorii să își vândă din acțiuni.
Investitul la bursă în timpul unei recesiuni nu este atât de ușor pe cât ar părea. Piețele sunt imprevizibile, iar economia este instabilă, așa că trebuie să studiezi intens și să îți calculezi riscul înainte de a face orice investiție.
Se spune că cei mai mulți bani se fac acumulând active când piețele sunt în scădere, dar cei mai mulți investitori nu știu ce strategii să folosească pentru a investi când prețul activelor scade. Mai jos avem o listă cu cele mai eficiente metode de alocare a capitalului în timpul unei recesiuni.
DCA sau “dollar-cost-averaging” este o strategie de investiții care implică alocarea unei sume de bani în mod regulat pe o perioadă lungă de timp.
În momentul în care investiți o suma de bani în acțiuni, prețul acestora se poate duce în jos sau poate crește. În cazul în care prețul crește veți avea un profit frumos, dar ce s-ar întâmplă dacă prețul ar scădea cu 10% imediat ce ați investit?
Să presupunem că dispuneți de 10,000 de lei și vreți să îi investiți la bursă. În loc să investiți toată suma deodată, e de preferat să investiți câte 1,000 de lei pe săptămână pentru 10 săptămâni, cumpărând acele acțiuni la prețuri diferite - scopul final este să va reduceți expunerea la volatilitatea prețului acelor active.
Cum nimeni nu poate prezice viitorul, e imposibil să știm ce companii vor ieși învingătoare dintr-o recesiune și ce companii ar putea avea probleme. Din acest motiv diversificarea este cheia succesului în investițiile pe termen lung.
În loc să alegi 4-5 companii în care să îți pui speranțele (și banii) este indicat să investești într-un fond care urmărește performanțaunui indice de piață specific. Aceste fonduri oferă expunere la sute de companii, lucru care ajută la reducerea riscului și îți oferă mai multe șanse de a trece învingător printr-o recesiune. Practic, în loc să pariezi pe companii individuale, pe succesul pe termen lung al economiei globale.
Un alt avantaj de care poți beneficia prin această strategie este costul scăzut de administrare.
Dacă vrei să afli mai multe despre aceste fonduri de învestiții poți citi acest articol.
Dividendele sunt recompensa financiară pe care o companie o plătește acționarilor. De obicei, această recompensă este sub formă de numerar, dar poate fi și sub formă de acțiuni suplimentare.
Un venit pasiv sub forma unui randament al dividendelor de 2 sau 3% este mai bun decât un “growth stock” cu un preț al acțiunilor în scădere.
În timpul unei recesiuni, unele sectoare ale economiei tind să le depășească pe altele pe măsură ce nevoile consumatorilor se schimbă.
Acțiunile companiilor care supraviețuiesc sau prosperă în perioade de criză economică sunt cunoscute drept acțiuni defensive. Majoritatea companiilor care nu sunt afectate atât de grav de o recesiune operează în mare parte atât sectorul sănătății, cât și cel al bunurilor de larg consum. Aceste companii furnizează bunurile și serviciile pe care oamenii le cumpără indiferent de starea economiei.
Sectorul de îngrijire a sănătății include companii farmaceutice și de biotehnologie. Sectorul bunurilor de consum de bază include companii care produc alimente și băuturi, produse de uz casnic și personale și chiar alcool și tutun.
Sectorul bunurilor de larg consum este cel mai mare sector defensiv. Include companii precum Procter & Gamble care produc produse de igienă, detergenți și alte produse de uz casnic.
Companiile de electricitate și gaze sunt, de asemenea, investiții eficiente rezistente la recesiune. Aceste companii au marje sănătoase și fluxuri de numerar puternice pentru început. Adesea, prețurile lor sunt reglementate și permit profituri stabile. În plus, guvernele nu îi vor lăsa să eșueze.
Chiar dacă investițiile în timpul unei recesiuni pot fi stresante și produce multă confuzie, un portofoliu bine diversificat, câteva schimbări tactice și multă răbdare este tot ceea ce avem nevoie. Când toată lumea visează să se îmbogățească peste noapte fără prea mult efort, poate ar trebui să căutam și oportunități pe termen lung, deoarece acestea nu apar atât de des.
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.
Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.